Spalatul cainelui este un act de igiena necesar!

Un caine murdar nu are cum sa fie nici sanatos si nici nu se simte bine "in pielea lui".
De aceea ori de cate ori vine de afara, asta este valabil pentru cainii de apartament, acesta trebuie sa faca primul drum la baie unde este spalat cu dusul cu apa calduta pe labute , pe burta si sub coada :) . Samponul este folosit doar daca este necesar si de preferinta nu zilnic, trebuind sa fie unul special pentru caini, in functie de tipul de  par.
O baie generala poate fi facuta la una sau doua saptamani interval aproximativ. Catelul dvs trebuie sa fie obisnuit sa faca baie inca de la o varsta mica. Tot ritualul trebuie sa fie deprins cu placere si nu in forta. Va recomand utilizarea unui covoras de baie cu rol antiderapant. Astfel, nealunecand, catelul dvs va avea in cada senzatia de confort si siguranta .
Aplicarea samponului se face pe intreaga suprafata a corpului , incepand din spatele urechilor catre coada. Frecati cu blandete zona fetei si a urechilor cu palma/burete moale si apa simpla. In cazul exemplarelor cu suprafata corpului si a fetei cutata, toaletarea se impune a fi facuta chiar si zilnic cu produse de igiena speciale, sau folosind servetele umede pentru demachiat de la farmacia umana.
Pentru toaletarea urechilor  folositi ser fiziologic si/sau Boramid o data la 2 saptamani aproximativ, prin instilarea de picaturi si indepartarea surplusului de pe pavilionul extern cu ajutorul unei comprese sterile. Atentie! Nu introduceti in urechea cainelui betisoare pentru toaletat urechile. Se pot rupe provocand leziuni grave. Folosindule infundati mizeria mai adanc in loc sa o scoateti.
Pentru zona fetei si a ochilor utilizati ser fiziologic, servetele de demachiat sau produse special destinate acestei zone.
Pe suprafata pielii si a parului se gaseste un strat de grasime protector, care are rol asemanator unei haine impermeabile. De aceea trebuie sa tineti  ca dureaza pana la cateva zile refacerea acestuia, si sa nu expuneti intemperiilor un caine proaspat spalat, mai ales  cu sampon, acesta avand efect de degresare. Pe timp rece sau ploios imbracati-va companionul cu haine adecvate (din fas dublat cu polar).
In cazul cainilor de curte programati baia, cu apa calduta, pentru atunci cand este suficient de cald afara ca sa se poata usca parul intr-un timp cat mai scurt. Atentie! Nu puneti furtunul cu apa rece pe caine, mai ales pe torace, in zilele caniculare. Pentru al racori  udati-l cu un prosop pe cap, pe ceafa si pe labute.
Pentru toaleta zilnica este esential periatul. Recomand in acest sens descalcitoarele si periile (nu din plastic!) adaptate fiecarui tip de par. Astfel pielea se aeriseste si sunt sanse sa se mentina sanatoasa. Deasemeni acest act trebuie deprins cu placere de catre catel inca de la varste mici.
Exista si posibilitatea utilizarii sampoanelor uscate, sub forma de spray sau pudra.
 

Dr. Calin Nicola-Manuela
medic veterinar

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mobil: 0721269098