Capusele
Capusele (Ixodide) sunt ectoparaziti din ordinul acarienilor. La noi in tara exista cateva specii diferite (Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus, Riphicephalus sanguineus etc) .
Fiind hematofage sunt vectori importanti pentru multi agenti patogeni atat la carnivore cat si la om. Cele mai cunoscute boli la noi in tara, de care se fac responsabile acestea sunt Babesioza canina, Erlichioza si Boala Lyme la om.
Se gasesc de obicei in paduri, in zone cu pajisti si pasuni cu vegetatie abundenta, dar exista specii (Riphicephalus sanguineus) intalnite in regiuni semidesertice, cu clima uscata, sau in interiorul locuintelor.
Sunt intens active primavara si toamna, cu activitate redusa vara.
Babesioza este o anemie hemolitica grava data de un parazit, Babesia canis, transmis de catre capuse. Boala poate evolua acut sau cronic.
Simptomatologia frecventa pe care o sesizeaza proprietarul la cainele afectat de Babesioza este urmatoarea:
- abatere, anorexie (lipsa poftei de mancare), hipertermie (febra);
- urina se inchide la culoare virand de la oranj pana la brun inchis;
- mucoasele pot fi palide sau icterice (de culoare galbena);
- instabilitate pe picioarele din spate.
Diagnosticul se pune in urma unui test efectuat din sangele pacientului (kit de diagnostic sau lama examinata la microscop).
Prognosticul este rezervat si trebuie tinut cont de eventualele complicatii hepatorenale.
Tratamentul cel mai des aplicat consta in administrarea unei singure doze de Imidocarb. Dupa 10 zile se face un nou control si se administreaza o a doua doza, in caz de nevoie. Exista si variante la acest tratament.
Se asociaza hepatoprotectoare, diuretice, antibioterapie, suplimente etc
Boala poate fi prevenita prin aplicarea cu regularitate a tratamentelor de deparazitare externa a animalelor de companie, prin tratarea cu substante specifice a mediului, a adapostului, a curtilor, chiar si in interiorul caselor in care acestea traiesc.