Atentie la Ariste!

Pe toata durata verii aristele reprezinta o problema pentru prietenii nostri blanosi (caini si pisici) provocand discomfort fizic si infectii.
Semintele de Orz salbatic (Hordeum murinum) se desprind din spice si se agata de blana animalelor asigurand astfel raspandirea plantei in noi teritorii.

foxtail1web


Pe suprafata semintei se gasesc ghimpi minusculi care functioneaza ca niste carlige, asigurand ancorarea acestora in blana. Odata agatate, provoaca mancarimi si iritatie iar animalul se scarpina incercand indepartarea aristei. Datorita orientarii acestor ghimpi, miscarile animalului determina migrarea aristei numai inainte.
Pot patrunde in nari, in ureche, in zona axilei, sub pleoapa, in gura,in orice pliu al pielii sau cel mai frecvent, intre degete.
Din leziunile recente pot fi indepartate simplu cu ajutorul unei pense. Apoi se aplica un tratament antiseptic si eventual un bandaj temporar.
Odata patrunse in straturile profunde ale pielii, provoaca abcese necesitand indepartarea chirurgicala si administrarea de antibiotice pe cale generala. Localizarea este dificila deoarece nu se pot vizualiza la radiologie sau la ecograf.

Care sunt semnele care ne fac sa suspectam patrunderea unei ariste:
- ochi - se inflameaza si se inroseste;
- ureche - animalul scutura violent din cap, incearca sa se scarpine cu laba sau se freaca cu urechea de obiectele din jur. In acesta situatie este recomandabil sa va prezentati la veterinar deoarece nu pot fi vizualizate decat cu ajutorul otoscopului si indepartate cu instrumentar special. Atentie, pot fi afectate ambele urechi. Cazurile netratate pot ajunge pana la pierderea auzului.
- nas - stranutul persistent cu sau fara sange. In rare ocazii arista poate avansa pana la nivelul creierului!
- gat - tuse inecacioasa. Pot produce leziuni grave ale mucoasei.
- zona organelor genitale - se linge insistent in zona;
- piele - incearca sa indeparteze arista muscandu-se;
- laba piciorului- schioapata si se linge obsesiv intre degete. 

arista-bubaweb

 Preventiv, in sezonul aristelor cand va intoarceti de la plimbare cu cainele, verificati urechile, blana, intre degete, in zona axilei etc. Cainii cu par lung pot fi periati mai ales cand se intorc dintr-o incursiune in padure, pe camp sau dintr-un parc cu iarba necosita. Astfel il verificati si de prezenta capuselor sau a eventualelor rani.